Češka Tatra zainteresovana za FAP

Najveće interesovanje za FAP pokazala je češka Tatra, izjavio je generalni direktor pribojskog FAP-a Mirko Stojović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.09.2007.

14:13

Default images

"Ova češka fabrika bila je u identičnoj situaciji kao i FAP, prošla je put tranzicije i sada sa većinskim američkim kapitalom proizvodi godišnje po 3.500 kamiona", rekao je Stojović, uz napomenu da su ovih dana stručni timovi Tatre boravili u Priboju i FAP i izrazili zadovoljstvo stanjem opreme.

Proletos je Agencija za privatizaciju produžavala rokove tendera za prodaju Fabrike automobila FAP iz Priboja, a 21. septembar je poslednji dan do kada treba da stignu obavezujuće ponude, na osnovu kojih bi se vodili razgovori.

Ovaj gigant automobilske industrije nudi kupcima uz matičnu fabriku sa 1.500 radnika i četiri zavisna preduzeća sa 550 zaposlenih, 160.000 kvadrata pod krovom i 70 hektara zemljišta.

Inače, FAP je od 2000. godine otpustio oko 4.500 radnika, njihov status je rešen sa nekom od ponuđenih opcija socijalnog zbrinjavanja, a još je na snazi poziv svim zaposlenim da mogu napustiti preduzeće uz otpremninu od po 200 evra po godini staža.

Trenutno FAP proizvodi tridesetak vozila mesečno, namenjenih poznatim kupcima - uglavnom javnim preduzećima iz oblasti putne privrede, komunalija i transporta.

Za kamione FAP iz oblasti namenske proizvodnje ima interesovanja i kod nekih zapadnoevropskih zemalja, a za FAP autobuse za međugradski i gradski saobraćaj i niskopodne autobuse, interesovanje su pokazali Rusi, pa je u zajedničkoj proizvodnji sa beogradskim Ikarbusom već na rusko tržište plasirano tridesetak takvih autobusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: