"U sistemu e-faktura 188.775 firmi – od januara obavezno za sve"

Savetnik ministra finansija Vuk Delibašić govorio je danas na Samitu privrednih lidera o značaju uvođenja e-faktura.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2022.

17:36

Ilustracija: Depositphotos/LukaFunduk

Istakao je da je na današnji dan u sistemu 188.775 privrednih subjekata, od čega 10.691 korisnika javnih sredstava, i 178.083 subjekata koji su iz privrednog sektora. Od 1. januara 2023. godine e-fakture su obavezne za sve privredne subjekte koji posluju u sistemu PDV-a.

"Do danas je 92.089 subjekata razmenilo bar jednu elektronsku fakturu, čime je pokazano da sistem funcioniše, a ukupno je razmenjeno 5,871.400 faktura. Analiza pokazuje da od 1.000 najvećih privrednih subjekata 66% koristi ovaj sistem sa udelom od 78%, a od 100 najvećih privrednih subjekata u Srbiji, čak 83% koristi sistem, sa udelom od 91%” rekao je Delibašić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno, a na taj način se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

“Francuska, na primer, uvodi elektronsko fakturisanje od 1. januara 2024. godine, a punu primenu od 2027. godine, dok je Španija planirala početak faznog uvođenja 2024. godine, a punu primenu dve godine kasnije. Srbija je u tom smislu za korak ispred njih” istakao je Vuk Delibašić.

On je naglasio i da su od 1. maja do danas kroz praksu urađene provere rešenja i dodatna prilagođavanja, te da se od početka ovog procesa dobro komuniciralo sa privredom, čime je pokazan sluh za svaku obrazloženu sugestiju. Taj način komunikacije je rezultirao nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanjem rada samog sistema elektronskih faktura.

“Sledi promena i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju. Taj predlog je već usvojen, a iduće nedelje će se naći pred poslanicima Narodne skupštine. Na taj način izašli smo u susret privredi sa kojim smo kontinuirano komunicirali” istakao je Delibašić.

Korišćenje sistema e- faktura je besplatno, a na taj način se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i poslovanje koje prati sigurnost.

“U sistemu su svi obveznici poreza na dodatu vrednost i oni će moći da računaju na znatno brži povraćaj PDV-a, ukoliko se ulazno-izlazne fakture poklope u sistemu, i neće se više čekati oko 45 dana kao ranije. Time se rešava jedna od osnovnih zamerki privrednika koje smo u proteklom periodu dobijali” zaključio je Delibašić.

Zakon o e-fakturama sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koje primenjuju zemlje EU, a kojim je predviđeno da se prima i izdaje e-faktura, a u skladu sa srpskim standardom elektronskog fakturisanja, koji je usklađen sa međunarodnim standardom i u skladu sa Zakon o informacionoj bezbednosti. U planu je integracija ovog sistema sa Upravom carine, e-fiskalizacijom kao i izrada i za poluautomatsku PDV prijavu, a u pripremi je i elektronska akciza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: