Srbija potpisala važan ugovor: Prvih 40 miliona evra

Cilj države je da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, a ulaganja u distributivnu mrežu će tome doprineti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

11:05

Srbija potpisala važan ugovor: Prvih 40 miliona evra
Ilustracija: Tatoh/Shutterstock

To je danas poručila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je održala sastanak sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nakon toga, prisustvovala je potpisivanju ugovora o garanciji za projekat "Pametna brojila" između Ministarstva finansija i EBRD-a, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između "Elektrodistribucije Srbije" i EBRD-a.

"Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje, i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo. Ali to nije jedina prednost ovog projekta, on će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije. Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Prve u Srbiji: Sa 870 na 40

Potpredsednica Vlade je zahvalila EBRD-u na uspešnoj saradnji u prethodnom ministarstvu i izrazila uverenje da će ta saradnja biti još bolja u energetskom i rudarskom sektoru.

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

"Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka. Drago nam je da možemo doprineti modernizaciji i povećanju efikasnosti energetike u Srbiji", rekla je ona.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, istakao je da je potpisivanjem ovih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

"Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine“, rekao je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema "Elektrodistribucije Srbije" Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada - Čačku, Nišu i Kraljevu.

Interesovanje građana Srbije ogromno; "Sledeće nedelje prvi ugovori"

"Benefiti su veliki, kako za 'Elektrodistribuciju Srbije', tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke", poručio je on.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: