Srbija

Utorak, 07.09.2021.

14:31

Prosečna plata skoro 100.000 dinara: Pomama za poslom, kompanija sve teže nalazi kadar

Kompanija Ziđin Srbija (Serbia Zijin Copper) održaće u četvrtak u Zaječaru prezentaciju slobodnih radnih mesta.

Izvor: Beta

Prosečna plata skoro 100.000 dinara: Pomama za poslom, kompanija sve teže nalazi kadar
Ilustracija: Robert Petrovic/Shutterstock

Ona se na ovaj potez odlučila zbog nedostatka brojnih kadrova sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Boru.

Skup će biti u zgradi Gradske uprave, a svi zainteresovani treba da sa sobom ponesu odštampanu radnu biografiju (CV).

Kako pišu lokalni mediji, obrazovni profili koji su potrebni kineskom poslodavcu su mašinske i elektro struke - tehničari, bravari, metalostrugari, automehaničari, elektrotehničari, elektroničari, vozači teških teretnih vozila i kamiona, bageristi, geometri, manevristi i mašinovođe.

Ziđin o šutiranju radnika: "Kineski rukovodilac se izvinio kolegi"

Ziđinu su potrebni i visokoobrazovni profili - diplomirani ekonomisti, pravnici, inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) filijale u Boru Lidija Načić rekla je da je ova aktivnost Ziđina usmerena ka drugim gradovima "u komšiluku", jer u Boru ne postoje kadrovi za određena zanimanja, a koja će sada, ili u dogledno vreme, biti potrebna kineskoj kompaniji.

"U filijali u Boru, recimo, nema evidentiranih mašinskih i elektro-inženjera, a nema nijednog pravnika sa pravosudnim ispitom koji čeka posao", rekla je Načićeva Beti.

Prema njenim rečima, Ziđin je do sada zaposlio oko 1.600 mladih Borana sa evidencije NSZ. U kompaniji su za portal istmedia.rs ranije potvrdili da kod njih trenutno radi oko 2.500 Kineza, mahom građevinskih radnika, ali da su oni zaposleni preko drugih kompanija po ugovoru, budući da u Srbiji ne postoji dovoljno građevinaca.

"Svi oni će se vratiti kući kada budu završeni građevinski poslovi i niko ne treba da se plaši za svoje radno mesto", rečeno je Ist mediji.

Ziđinu u Boru stigli neočekivani gosti FOTO

Kada je reč o visokostručnim kadrovima, Ziđin prednost daje osobama koje su diplomirale na nekom od državnih fakulteta.

Zbog nedostatka određenih kadrova, Ziđin se okrenuo tržitu radnika na celoj teritoriji Srbiji i već su zaposlili jedan broj stručnih kadrova iz Niša i Zaječara, a brojni studenti završnih godina sa državnog Tehničkog fakulteta u Boru, u Ziđinu su na profesinalnoj praksi, uz učenje kineskog jezika.

Borska javna komunalna preduzeća već duži period imaju problem sa manjkom radnika, jer su mnogi napustili firme i zaposlili se u Ziđinu u kojima su zarade daleko iznad republičkog proseka. Prosečna neto zarada u toj kompaniji je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle godine i 19,3 odsto više nego 2019. godine. Plate u Ziđinu su redovne i 54 odsto veće od proseka u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: