Od danas APR vodi i Registar zdravstvenih ustanova

Agencija za privredne registre počeće od danas da vodi i Registar zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao elektronsku centralizovanu i javnu bazu.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2020.

08:03

Od danas APR vodi i Registar zdravstvenih ustanova
Foto: Depositphotos, VitalikRadko

To će biti 22. registar koji trenutno vodi APR.

Pored samog registra, od sutra kreće sa radom i jedinstvena evidencija subjekata u zdravstvu koja objedinjuje, pored zdravstvenih ustanova u vlasništvu Republike Srbije, i privatnu praksu, rekao je za Tanjug direktor APR Milan Lučić.

Navodi da će na ovaj način, na jednom mestu biti sva pravna lica koja pružaju zdravstvene usluge, kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu, a njihovi podaci biće javni i transparentno objavljeni centralizovano na sajtu APR.

"Potrebno je da svih 1.400 zdravstvenih ustanova u narednom periodu podnesu registracionu prijavu za upis usklađivanja kod APR i da dostave određenu dokumentaciju koju propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno prateći Pravilnik koji opisuje sam sadržaj registra zdravstvenih ustanova", naveo ranije Lučić.

To usklađivanje, kako kaže, u naredna tri meseca je potpuno besplatno, a moguće je i posle isteka tog roka, odnosno i posle 11. januara, ali će u tom slučaju morati da se plati naknada od 4.900 dinara.

Lučić je rekao da sam Pravilnik o sadržini registra zdravstvenih ustanova propisuje koje podatke svaki subjekt, u zavisnosti od tipa zdravstvene ustanove, mora da dostavi APR, pored same registracione prijave za upis uskladivanja.

Do danas, kaže, preduzetnici u privatnoj praksi koji se bave zdravstvenim uslugama u Srbiji registruju se u APR, osnosno u registru privrednih subjekata.

APR je, navodi, preuzela svu dokumentaciju iz svih privrednih sudova gde su zdravstvene ustanove do danas bile registrovane, tako da se ona nalazi u arhivu APR-a u Rakovici.

Precizirao je da je u arhivu dokumentacija zdravstenih ustanova od pre 20, 30 ili 40 godina koja se odnosi i na osnivanje, a koju će ubuduće moći da nađu u APR-u ako im zatreba.

"To važi i za zainteresovane građane koji traže te podatke na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja", rekao je Lučić.

Naveo je da je sva ta dokumentacija skenirana, kao i da su skenirani diskovi vraćeni privrednim sudovima kako bi imali dokaze o tome šta su prosledili APR-u, a da je dokumentacija trajno pohranjena u APR-u.

"Ono što je suština i zbog čega se sve ovo radi jeste da će sam taj proces registracije ubuduće biti transparentan, i osnivanje ili neka promena će biti odmah javno dostupni na našem sajtu", objasnio je Lučić.

Napomenuo je da se svaki proces registracije završava u roku od pet radnih dana.

"Naš cilj je da u budućem periodu registrujemo sva pravna lica koja se mogu registrovati u Srbiji", rekao je Lučić.

Naveo je da APR i danas registruje ogromnu većinu pravnih lica u Srbiji, ali da ipak postoje određeni pravni subjekti koji se i dalje registruju ili kod privrednih sudova ili u nekom drugom organu državne uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: