Uskoro domaći proizvod: "Srebrna maska" protiv korone FOTO

Na tržištu Srbije uskoro će se pojaviti novi proizvod "Srebrna maska".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

12:51

Uskoro domaći proizvod:
Foto: Tanjug, Rade Prelic

"Srebrna maska" je proizvedena primenom savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolit putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu što predstavlja dodatni nivo zaštite. Maske će se proizvoditi u veličinama za decu i odrasle, a biće dostupne na tržištu do sredine oktobra.

Proizvod je nastao kao rezultat povezivanja, uz posredovanje Privredne komore Srbije (PКS), dve domaće proizvodne kompanije "Кoloida" i "Galenike farmacije".

Generalni direktor „Кoloida" Božidar Backović opisao je "Srebrnu masku" kao "novi, poboljšani vid zaštite od patogenih mikroorganizama".

"Inovativna samočisteća maska obogaćena je srebrnim jonima i zeolitom, koji su trenutno najpouzdanija prirodna zaštita od patogenih mikroorganizama. Joni srebra i zeolit su ultrazvučnom jonizacijom integrisani u troslojnu zaštitnu tkaninu, imaju jako svojstvo neutralizacije patogenih mikroorganizama, nisu samo zaštitna barijera, već i blokator", objasnio je.
Foto: Tanjug, Rade Prelic
Prateći aktuelnu situaciju obrazovnog sistema koji se ove godine odvija pod novim, otežanim okolnostima, a u želji da pomognu i podrže osnovne škole širom Srbije, "Galenika farmacija" će, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković i kompanijom "Кoloid", pokrenuti humanitarni projekat prilikom koga će prvih 100.000 proizvedenih maski biti donirano đacima prvih razreda svih osnovnih škola u Srbiji.
Foto: Tanjug, Rade Prelic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: