Stopiranje izvoza veći trošak od cene zaštite od korone...

Epidemiološka situacija u smislu nabavke maski, dezinfekcionih sredstava i prevoza radnika uticala je i na povećanje troškova u građevinskoj industriji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

12:40

Stopiranje izvoza veći trošak od cene zaštite od korone...
Foto: Depositphotos, akarelias

Epidemiološka situacija u smislu nabavke maski, dezinfekcionih sredstava i prevoza radnika uticala je i na povećanje troškova u građevinskoj industriji, ali ne u velikoj meri, rekao je za Tanjug potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Ističe da je najviše novca potrošeno u nabavci dezinfekcionih sredstava, kao i troškova oko prevoza radnika.

Međutim, napominje Rodić, najveći troškovi građevinske industrije su u zalihama koje su ostvarene zbog stopiranja izvoza, s obzirom da je, navodi, naša industrija izvozno orijentisana.

Kaže da krediti koje su firme podigle ne mogu da se realiziju, te firme plaćaju skupe kamate, a roba stoji.

Rodić navodi da je građevinski sektor predložio državi da svi krediti koji su uzeti za likvidnost firmi zbog pandemije sa virusom korona i za kupovinu sirovina i retro materijala reprogramiraju, ali i da se reprogramiraju dugovi prema javnim preduzećima.

"Trenutno ne možemo da ostvarimo devizne prilive i da to platimo", rekao je Rodić.

S obzirom da je industrijska proizvodnja pala za 30 odsto, jer, kaže on, ne postoji garantovani izvoz, radnici koji su bili angažovani u pojedinim granama za rad u tri smene, sada rade u jednu, što pokazuje da se ide na smanjenje troškova.

Kada je reč o izvođenju radova na gradilištima, koja je, ističe Rodić, "motor svega", i tu postoje kašnjenja.

"Zbog nedostatka ljudi iz okruženja, koji sada ne dolaze zbog epidemiloške situacije, i na gradilištima je smanjen rad. To se, možda, ne vidi na poslovima gde je država investitor, jer tu koristimo maksimalne kapacitete i tu su mala kašnjenja, međutim, kod individualnih investitora to se oseća i te kako", zaključio je Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: