Sporna preduzeća: Rešiti pitanje Petrohemije i Resavice

Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

13:31

Sporna preduzeća: Rešiti pitanje Petrohemije i Resavice
Foto: Depositphotos, lagereek, 55970755

Ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem.

MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije.

Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama.

Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: