Članovi Efektive vezaće se lancima ispred Vrhovnog suda

Članovi udruženja Efektiva saopštili su da će se danas u 14 časova ponovo vezati lancima ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

13:25

Članovi Efektive vezaće se lancima ispred Vrhovnog suda
Foto: Thinkstock

Oni će se vezati u znak protesta zbog toga što taj sud nije zauzeo stav po pitanju raskida ugovora o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima zbog promenjenih okolnosti.

Efektiva je navela da se najviše tužbi dužnika u švajcarcima o tome nalazi na sudovima u Beogradu.

"U susret primeni novog zakona o kreditima u švajcarskim francima, smatramo da korisnici ovih kredita moraju da imaju potpunu sliku i kompletan stav o prirodi ovih kredita, pre nego što donesu valjanu odluku o prihvatanju zakona", navodi se u saopštenju.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prelogu zakona o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima kojim bi se preostala glavnica duga umanjila za 38 odsto i konvertovala u evre.

Sa tim predlogom saglasni su članovi udruženja CHF Srbija, dok drugo udruženje dužnika u francima, Efektiva, traži da se raskinu ugovori.

Stav Vrhovnog kasacionog suda je da su ugovori o kreditima vezani za kurs švajcarskog franka nezakoniti ako banka ne može da dostavi pisani dokaz o tome da se za te kredite zadužile u toj valuti.

Sud je ocenio da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro po kursu na dan zaključenja ugovora kao i da treba da se obustavi prinudna naplata prodaje stanova. glavnica preostal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: