"Uvodimo solidarnu odgovornost, kazna i za vlasnika parcele"

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da će zarad sprečavanja nelegalne gradnje biti uvedena solidarna odgovornost.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2018.

18:44

Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Kako je objasnila, uvešće se solidarna odgovornost investitora, vlasnika parcele i izvođača radova.

"Promenićemo određene pravilnike i uvesti solidarnu odgovrnost za nelegalnu gradnju. To znači da nije u pitanju samo investitor, već i vlasnik parcele i izvođač. Krivične prijave će se podnositi protiv svih njih", rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara.

Ona kaže da inspekcije rade i noću i da ne može nelegalno da se gradi tako što će se radovi izvoditi noću.

"Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, nakon toga inspektor podiže krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da ne zna ko je investitor, pa stavi na NN lica i toga više neće biti. Ako ne znate ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, pošto to može lako da se utvrdi u katastru."

Mihajlovićeva, takođe, navodi da ima mnogo podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, kao i da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi.

"Rad opštinske inspekcije je bio katastrofalan, jer su dozvolili da se zgrada završi i prodaju stanovi", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: