Hendi mora da obračuna zarade

Iako je firma zakatančena, trudnice, porodilje i osobe sa invaliditetom formalno su ostale u radnom odnosu, ali bez ikakvih primanja i šanse da nađu drugi posao

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

14:20

Hendi mora da obračuna zarade
(Foto: Thinkstock)

Trgovinski lanac za prodaju mobilnih telefona i prateće opreme "Hendi", koji je prestao s radom poslednjeg dana maja, u obavezi je da reguliše pravni status svojih zaposlenih sa invaliditetom, kao i da trudnicama i porodiljama dostavi obračune zaostalih plata, prenose Večernje novosti.

Ovaj nalog izdala je inspekcija rada za grad Beograd, koja je tokom jula izvršila više nadzora u preduzeću koje je preko noći obustavilo rad, a oko 900 zaposlenih proglasilo tehnološkim viškom. U najtežoj poziciji našlo se 49 porodilja i devet trudnica, koje nisu dobile formalni otkaz, čime su sprečene da svoja prava ostvare posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovaj potez nadležnih službi trebalo bi da pomogne u raspetljavanju pravne agonije u kojoj se našao deo zaposlenih u "Hendiju". Iako je firma zakatančena, trudnice, porodilje i osobe sa invaliditetom formalno su ostale u radnom odnosu, ali bez ikakvih primanja i šanse da nađu drugi posao.

Kako je B92 prvi objavio, katanac na radnje kompanije Handy stavljen je praktično preko noći, a svi zaposleni ostali su bez posla. Sve poslovnice su zatvorene u jednom danu, a radnike niko nije obavestio kakva ih sudbina očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: