Veliki dan: Srbija potpisuje, ruše se barijere

Srbija će, tokom sutrašnjeg Samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o transportnoj zajednici, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2017.

19:35

Veliki dan: Srbija potpisuje, ruše se barijere
Foto: Thinkstock

Ona je dodala i da će Srbija iskoristiti priliku za razgovor o regionalnom ekonomskom tržištu.

Kako je saopštilo njeno ministarstvo, sa međunarodnim finansijskim organizacijama koje učestvuju razgovaraće se o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi, i obnovi kliničkih centara u Srbiji.

"Važno je što je Srbija prisutna na ovom Samitu, gde ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i tako napraviti jedinstveno transportno tržište zemalja Zapadnog Balkana. Za Srbiju, koja se graniči s velikim brojem zemalja, veoma je važno da se povezuje. Važno nam je da gradimo puteve i modernizujemo pruge, jer to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije. Zato smo danas ovde", rekla je Mihajlovićeva, koja je već u Trstu.

Inicijativa Srbije je, kaže Mihajlovićeva, da se učini sve da se smanje "nefizičke barijere" - da roba ne stoji satima na granici.

Potpredsednica Vlade Srbije je dodala da će se na Samitu razgovarati i o regionalnom ekonomskom tržištu i da će biti formirana regionalna privredna komora.

"To je sve bitno zbog otvaranja novih radnih mesta i novih investicija", istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da bi na Samitu trebalo iskoristiti i prisustvo međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da se stiglo do samog kraja razgovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o finansiranju radova na pruzi Niš-Dimitrovgrad.

"To nisu razgovori samo o elektifikaciji pruge, nego i o onome o čemu se priča deset godina, a to je obilaznica oko Niša. Finalni razgovori su u Trstu, a očekujemo potpisivanje ugovora", rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da je bilo razgovora i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koje su zainteresovane za finansiranje projekta izgradnje "Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština".

"Razgovaraćemo o ovom važnom projektu, ali i o novim poslovima, o mogućnosti finansiranja regionalnih puteva i pruga. To već šest meseci i radimo sa Svetskom bankom, očekujemo pozitivne rezultate tih razgovora i na jesen pozitivne rezultate na bordu direktora te banke", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da će Srbija u Trstu potpisati ugovor sa EIB o kreditu za obnovu i rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara.

"To je nastavak saradnje sa EIB u moderizaciji, rekonstrukciji i izgradnji kliničkih centara u Srbiji i Beogradu. Radovi na zdravstvenim centrima iznose blizu sto miliona evra, a ministar finansija će potpisati ugovor od 50 miliona", rekla je ona.

Ministarka Mihajlović je navela da EIB, Svetska banka i EBRD odobravaju povoljne kredite, s niskim kamatnim stopama, što znači da je za projekte koji se time finansiraju stopa profitabilnosti dobra, odnosno da postoji povraćaj investicije u planiranom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: