"Telekom uskočio u brzi voz, najveći poduhvat"

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk najavio je da će ta kompanija ulagati u razvoj infrastrukture bazirane na optičkim kablovima.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 07.03.2017.

15:35

Foto: Thinkstock

Cilj je, kako je naveo, da u narednim godinama od Srbije napravi telekomunikaciono tržište.

On je, učestvujući na panelu "Moć digitalizacije: odgovor na imperativ promena kroz investicije" na Kopaonik biznis forumu, rekao da je prvi zadatak u stvaranju preduslova za digitalizaciju - dostupnost interneta u svako vreme na svakom mestu.

"Telekom Srbija je shvatila da moramo brže da uđemo u razvoj infrastrukture bazirane na optičkim kablovima. Sigurni smo da nismo zakasnili u tome", uveren je Ćulibrk.

Kaže da mnoge razvijene zemlje još nisu shvatile značaj optičkog kabla kao medija za prenos velikih brzina i da je u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji dostupnost brzog interneta tek pet odsto, a u Portugalu 95 procenata. Dodaje, međutim, da su i Nemačka i Velika Britanija shvatile da će industrija 4.0 zahtevati da se brže uđe u segment brzog interneta.

"Mi smatramo da moramo da uskočimo u taj voz i uskočili smo, potpisali smo najveći ugovor u istoriji naše kompanije sa koncernom Huavej u vrednosti od 150 miliona evra. Cilj nam je da u narednim godinama napravimo telekomunikaciono gradilište u celoj Srbiji. Verujem da ćemo uložiti više od 200 miliona evra u razvoj", kazao je Ćulibrk dodajući da će to biti od pomoći građanima i privredi, a može da podstakne i druge konkurente da ulažu u fiksnu infrastrukturu.

Naravno, primetio je, i Telekom će u godinama koje dolaze na tome zaraditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: