"Upravnici i za stečaj dobijaju nerealne sume"

Iako je srpska privreda posle mnogo godina neprofitabilnosti 2015. ušla u pozitivnu zonu poslovanja, četvrtina preduzeća u Srbiji je pred stečajem.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2016.

20:10

Foto: Thinkstock

Stečajni upravnici imaju težak i odgovoran zadatak, ali nagrada im sleduje i u slučaju oporavka firme i u slučaju bankrotstva. U nekim slučajevima dobijaju velike sume, a stručnjaci kažu da je reč o nerealnim sumama.

Kada se više nema kud, rešenje je stečaj. Takvih slučajeva je prethodnih godina bilo mnogo. Samim tim povećavao se i broj stečajnih upravnika i onih koji su zainteresovani za dobijanje licence, jer se radi o dobro plaćenom poslu. Stečajni upravnik svakako dobija nagradu bilo da je firma stala na noge ili da je propala. Jedino se razlikuju osnovice za obračun u ta dva slučaja.

“Nagrada je najniža kad se usvoji reorganizacija, ne može biti veća od 30 odsto. npr 20 hiljada evra-jedna trećina se dobija u slučaju reorganizacije, ali poverioci mogu predvideti i veću i manju nagradu”, kaže stečajni upravnik Đorđe Zečević.

U Srbiji istovremeno rade 333 stečajna upravnika, pa svaki od njih u proseku vodi po pet do šest postupaka i zaradi najmanje 2.000 evra po preduzeću, dok je najplaćeniji stečajni upravnik u Srbiji uspeo da se svojevremeno da izbori mesečnu bruto platu od oko 12.000 evra.

“Besmisleno je da oni dobijaju nagradu. Za šta bi oni dobijali nagradu na potencijalima u kojima ogroman broj ljudi ustvari sve i jedan radnik završava uvođenjem stečaja. Sad kažnjavaš 200 radnika kojiostaju bez hleba a daješ stečajnom upravniku nagradu”, ističe ekonomista Milan Knežević.

Postavlja se pitanje, ako znaju da će u svakom slučaju biti nagrađeni kakav interes imaju da se trudite da preduzeće opstane?

“Ne možete svuda podržati reorganizaciju, imate obavezu da date mišljenje o izvodljivosti plana jer podnosilac plana možda ima plan da ojadi firmu”, rekao je Zečević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: