Sojaprotein svetski div, pokorio 5 kontinenata

Sojaprotein, jedan od najvećih evropskih prerađivača genetski nemodifikovane soje, u zadnjih godinu dana širi se na Bliskom i Dalekom istoku i severnoj Africi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

12:12

Sojaprotein svetski div, pokorio 5 kontinenata
(Foto: Thinkstock.com)

Danas izvozi u 53 zemlje, pri čemu je 30 evropskih zemalja centralno tržište kompanije, izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u Viktorija grupi, u čijem sastavu je i Sojaprotein.

"Proizvode od soje izvozimo na pet kontinenata, što nas čini jednim od najvećih prerađivača NON-GMO soje na svetskom nivou. Na svim ovim tržištima veliki je izazov zadovoljiti specifične zahteve kupaca, ali i uvek odgovoriti na hitne narudžbine. Zaista smo jedni od retkih proizvođača u svetu sa ovako širokom paletom proizvoda kako za prehrambenu i farmaceutsku industriju, tako i za ishranu životinja", navodi se u izjavi Vujačića.

On je rekao da Srbija ima dugu i uspešnu tradiciju u proizvodnji soje i uz Ukrajinu i Italiju najveći je evropski proizvođač te uljarice, što Sojaproteinu daje dobru poziciju, a uspešan plasman u izvozu duguje činjenici da kompanija prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju.

"Sojaprotein stalno stiče nove kupce iz evropskih i vanevropskih zemalja. Švajcarski Nestle i nemački Bajer su neka od našoj javnosti dobro poznatih imena, ali tu su i drugi svetski giganti, izjavio je Vujačić.

Prema njegovim rečima, Sojaprotein više od 90 odsto troškova plaća u Srbiji, dok u strukturi prihoda više 60 odsto dolazi iz izvoza, što omogućava Sojaproteinu da iz godine u godinu bude jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji.

Victoria grupa je, prema podacima Ministarstva finansija Srbije i Uprave carina, među 15 najvećih izvoznika Srbije, a njene kompanije Sojaprotein i Victoriaoil nalaze se među najvećim pojedinačnim neto izvoznicima i u samom vrhu u izvozu prehrambenog sektora.

U prva četiri meseca ove godine Victoria Group je na inostranom tržištu prihodovala 48 miliona evra, a Izvršni odbor kompanije očekuje da će ove godine poslovni prihodi nadmašiti prošlogodišnje kada je ostvaren rast od 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: