"Menadžeri RTB da daju depozit za slučaj neuspeha"

Sindikat "Nezavisnost" RTB Bora protivi se otpuštanju radnika tog preduzeća u procesu UPPR-a, a prihvata prirodan odliv radnika i izjašnjavanje kroz otpremninu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

12:29

Foto: B92, arhiva

"Nije svejedno poslovanje kompanije sa 5.000 radnika, u kome sav ostvareni prihod uz minimalnu dobit ostaje u Srbiji ili veća dobit iste te kompanije kojom bi upravljao najavljeni strani menadžment, a s prepolovljenim brojem radnika", rekao je medijima predsednik te organizacije Dragan Jankucić.

On smatra da je po UPPR najosetljivije pitanje za sindikate upravo racionalizacija broja zaposlenih, gde se u periodu od pet do osam godina očekuje smanjenje za oko 1.500 radnika.

"UPPR je za nas jedino rešenje koje omogućava dalji opstanak kompanije i 5.000 radnika u rudarstvu i metalurgiji, opštine Bor i većeg dela Timočke Krajine", rekao je Jankucić, podsetivši da bi se njime borska kompanija rešila istorijskih dugova na način koji bi bio prihvatljiv i njegovim starim poveriocima.

Razmatrajući plan uvođenja profesionalnog menadžmenta u RTB Bor, u sindikatu "Nezavisnost" su oprezni.

"Budući da je profesionalni menadžment u Železari Smederevo ostvario gubitak od 144 miliona evra, vrlo smo obazrivi i zabrinuti. Potrebno bi bilo da kompanije koje žele da konkurišu na tenderu za uvođenje svog menadžmeta radi upravljanja RTB-om ulože depozit kao garanciju u slučaju neispunjenja ugovorenih obaveza i očekivanog rezultata", rekao je Jankucić.

Planom reorganizacije sa stanjem na dan 31. marta 2016. predviđen otpust je duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama u narednih osam godina, otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene UPPR, konverzija duga Fonda za razvoj u kapital i zadržavanje založnog prava.

U mere reorganizacije spada i uvođenje profesionalnog menadžmenta, racionalizacija broja zaposlenih u narednih pet godina, kao i statusna promena pripajanja, gde će RTB Bor grupa ubuduće biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva - Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: