Nezapamćena investicija, preporod stočara

Moderna fabrika za proizvodnju i preradu mesa u Kragujevcu, koju planira da gradi kineska kompanija, znatno će uticati na povećanje stočarske proizvodnje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

19:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Član gradskog veća za poljoprivredu Zoran Prokić rekao je da je reč o najvećem ulaganju u prehrambenoj industriji u poslednjih 40 godina.

"Ova investicija omogućiće i da individualni poljoprivrednici u Šumadiji imaju veću proizvodnju svinja, jer je kineska kompanija "China National Maćinery Industry" zainteresovana i za kooperaciju i za otkup", rekao je Prokić i podsetio da su predstavnici te kompanije početkom ovog meseca posetili Kragujevac i potencijalne lokacije za izgradnju. On je naveo da će više detalja biti poznato po povratku iz Kine gradonačelnika Radomira Nikolića, koji je sa kineskom kompanijom potpisao Memorandum o razumevanju.

Tim memorandumom, kako je objavljeno na sajtu gradske uprave, predviđeno je osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi se bavilo otkupom i preradom stoke, a u planu je izgradnja farme, klanice i hladnjače.

"Reč je o ozbiljnoj investiciji jer kineska kompanija namerava da izgradi farmu i modernu fabriku za preradu mesa, što će u narednom periodu značiti daleko veći obim stočarske proizvodnje, a to je i najpotrebnije poljoprivrednicima", rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić.

On je istakao da je reč o proizvodnji koja će zadovoljiti sve tehničke i ekološke zahteve.

"Potpisani Memorandum o razumevanju između grada Kragujevca i kineske kompanije predstavlja veliki uspeh i osnov za dalji razvoj i privlačenje stranih investicija u Kragujevac, jer je reč o jednoj od najuspešnijih kompanija koja je prepoznala značajne razvojne investicone mogućnosti Kragujevca", rekao je Lučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: