Hrvati masovno rade u Nemačkoj

Od pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Nemačkoj.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

11:22

Default images

Kako se navodi u saopštenju Hrvatskog ekonomskog saveza u Nemačkoj (KWVD), u prvih pola godine od pristupanja Hrvatske EU taj broj iznosio je oko 6.000, a u 10 meseci 2014. pristiglo ih je još 18.000, prenosi Tportal.

U saopštenju se dodaje da se za radnike iz Hrvatske koji su se zaposlili u Nemačkoj trenutno primenjuju prelazne odredbe u pogledu slobode kretanja radne snage, koje ostaju na snazi dve godine od pristupanja države EU.

Prema pristupnom ugovoru, Nemačka može postepeno da uvodi slobodu kretanja radne snage kada je reč o hrvatskim građanima i preduzećima, kao što je to bilo pri dosadašnjim pristupanjima drugih zemalja.

Međutim, Hrvatski ekonomski savez u Nemačkoj u prelaznim ograničenjima vidi prepreku bilateralnoj saradnji i daljem privrednom razvoju Hrvatske.

"Hrvatska je mala zemlja i ne bi trebalo nju tretirati jednako kao i druge velike države članice Evropske unije", apelovao je predsednik ovog saveza, Mario Šušak, koji upozorava na otežane uslove za preduzeća iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: