Tirk: Slovenija mora da se otvori

Predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da je sada dobar trenutak da se promeni konzervativan stav u Sloveniji prema stranim investicijama, pa i onima iz Srbije.

Region

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.10.2011.

06:11

Default images

Tirk je kazao da je ulazak srpske komoaije Nektar u Fruktal dobar potez u smislu jačanja poverenja i otvaranjja novih poslovnih mogućnosti između dve zemlje.

Odgovarajući na pitanje da li u Sloveniji postoje predrasude prema kompanijama i proizvodima iz Srbije, Tirk je rekao da je to u Sloveniji opšti problem i naglasio da se problemi moraju rešavati.

On dodaje da države regiona treba da razumeju da u Sloveniji postoje predrasude prema stranim investitorima u celini, a ne prema investicijama iz Srbije ili neke druge zemlje, i da je to pitanje deo šireg problema. Tirk je podsetio da postoji debalans u obimu međusobnog investiranja Slovenije i Srbije i precizirao da slovenačke investicje u Srbiju iznose 1,5 milijardi evra, dok su ulaganja iz srpska privrede u Sloveniju veoma mala.

Na pitanja kako privrednici mogu da pomognu političarima u donošenju odluka Tirk je istakao da je to moguće ako se naprave dobri poslovni aranžmani koji će biti inspiracija političkim liderima.

Tirk je dodao da takve poslovne inicijative mogu biti u raznim domenima i pozvao je privrednike iz Srbije i regiona da mu se obrate sa idejama. On je rekao i da bi bilo veoma dobro kada bi političke elite delovale kao inicijatori.

"Povezane političke elite koje se nađu oko ciljeva daju osnovu i za političko dogovaranje", rekao je on, dodavši da je poreska politika jedna od oblasti u kojoj su inicijative moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: