Borisov:Srbija partner za NE Belene

Srbija će biti partner u izgradnji druge bugarske nuklearne centrale Belene, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

00:19

Default images

On je rekao da se nada da će do septembra biti jasni rezultati intenzivnih razgovora koje u vezi sa izgradnjom nuklearke vodi sa komesarom EU za energetiku Ginterom Etingerom i srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Borisov je ruskom vicepremijeru Viktoru Zubkovu postavio uslov da se cena za Belene smanji za 40 procenata, ističući da je septembar rok do kada i ruska i bugarska strana treba da razjasne sva nerešena pitanja u vezi sa gradnjom nuklearke.

Zubkov je, međutim, rekao da takav rok ne postoji jer su sve primedbe, a bilo ih je oko 8.000, dobile odgovore. „Pripremljena je dokumentacija za realizaciju ovog projekta. Reč je o najbolje razrađenom projektu u čitavom svetu“, naglasio je ruski vicepremijer.

Ugovor o izgradnji Belena potpisan je početkom 2008. godine. Investitor sa bugarske strane je Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK), a izvođač – ruski Atomstrojeksport (ASE).

Vrednost ugovora iznosi oko četiri milijarde evra, a predviđa izgradnju tzv. nuklearnog ostrva po sistemu ključ u ruke, razradu tehnologije, isporuku dva hiljadumegavatna reaktora i montiranje opreme u samoj centrali.

U cenu ne ulazi izgradnja podstanice i njeno povezivanje sa energetskom mrežom, što se prema stručnjacima procenju na oko dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: