Hrvatska ostaje bez investicije od 500 miliona dolara

Blekard global, međunarodna kompanija koja je zaslužna za preko dve milijarde ulaganja u nekretnine širom sveta, odustao je od investicije na Pašmanu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

12:58

Hrvatska ostaje bez investicije od 500 miliona dolara
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova kompanija od početka je bila informisana da postoje određene finansijske obaveze koje bi kao budući investitor trebalo da ispuni, međutim, nisu bili svesni da se radi o iznosu većem od 10 miliona evra.

S obzirom na to da je do sada uloženo stotine hiljada dolara u projekat na Pašmanu, kažu da je želja za ulaganjem bila i više nego očita. Iako se kroz pregovore dve strane iznos koji je potrebno uložiti smanjio na otprilike dva i po miliona evra, to je i dalje bio prevelik investicioni rizik, piše Poslovni dnevnik.

Iz ove firme dodaju da "mnogo govori i činjenica da je Blekard global bio jedina kompanija koja se uopšte prijavila na tender".

"Trebalo bi imati na umu da igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za kompaniju Pašman rivijera, kao i to da ne postoji urbanistički plan uređenja, što je bila obaveza investitora nakon kupovine udela u društvu Pašman Rivijera. Zato je deo zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o grinfild investiciji, a finansijske obveze više odgovaraju braunfild investiciji, što za Blekard Global nije prihvatljivo", stoji u saopštenju.

„Za nas, kao i za bilo koji investicioni fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u finansijskim problemima, a kako pravila tendera ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti da održimo stabilnost projekta", izjavio je predsednik uprave i direktor kompanije Blekard global Džefri Blekard.

"Takođe, opština nije mogla da omogući bilo kakve garancije za nas kao investitore. Iz mog iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gde u svetu moraju da budu atraktivne za investitore. Nažalost, ovde to nije bio slučaj“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: