Kinezi grade tri hidroelektrane na Drini

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, potpisuje s kineskim partnerima ugovor o izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

13:37

Kinezi grade tri hidroelektrane na Drini
Foto: Depositphotos/art-siberia

Ulaganja bi trebalo da počnu sledeće godine u prvom kvartalu, a investicija sa ostalim projektima, osim energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona konvertibilnih maraka (86,9 miliona evra).

Teme sastanaka biće i projekti mimo energetike i mogućnosti da se u Ugljeviku izgradi cementara koja bi zapošljavala 300 radnika, kao i posebna fabrika cevi u Foči sa 40 zaposlenih, piše Sputnjik.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je za Radio Republike Srpske da će delegacija Srpske imati priliku da razgovara sa zvaničnicima Kine i predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Srpsku. On je naveo da su kineski partneri zainteresovani za ulaganja u oblast energetike, ali i druge oblasti industrije.

"Očekujem da kroz ovu posetu u narednih nekoliko godina ostvarimo investiciju u vrednosti od 150 do 170 miliona evra", istakao je Đokić.

Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering zainteresovana je za gradnju tri velike hidroelektrane — Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu gornje Drine.

Kineski partneri su zainteresovani i za izgradnju četiri mini-hidroelektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: