Hrvati paniče: Plitvice da budu Las Vegas?!

U Hrvatskoj izgleda stiže zakon po kojem će Plitvice moći da izgledaju kao na primer, Las Vegas, što je izazvalo rasprave u javnosti.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2019.

13:07

Hrvati paniče: Plitvice da budu Las Vegas?!
Foto: EPA/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj se raspravlja o zakonu o zaštiti od svetlosnog oštećenja koji bi, ako bude prihvaćen u sadašnjem obliku, teoretski mogao da omogući da se usred Plitvičkih jezera napravi pravi svetlosni luna park, a delovi Hrvatske pretvore u ekološku pustinju bez leptira, šišmiša, i sličnih stvorenja, upozoravaju njegovi kritičari, a prenosi Index..

Zamislite poznate svetske slapove i jezera, krošnje, mostiće i klupe kako šljašte i presijavaju se u mraku uz prikladne reklame tipa: 'Hrvatski vodeni Dizniledn' ili 'Las Vegas u srcu Like!' Nije teško, zar ne?

Evo u čemu je zapravo problem:

Protivnici kažu da predlog zapravo ima jako dobrih strana, ali o upozoravaju da je kompromitovan nekim važnim detaljima koje su u njega uspeli da proguraju proizvođači i dizajneri rasvete kojima je u interesu da ograničenja bude što manje.

„Zakon bi trebalo da bude stroži. Industrija bi se trebalo da se prilagodi zahtevima zaštite okoline, a ne obrnuto“, ističe Boris Štromar, čelnik astronomske udruge Beskraj iz Zagreba, jedan od saradnika na Zakonu.

Kritičari ističu da će s novim Zakonom moći da se nastavi i energetsko rasipanje naše države koja trenutno na javnu rasvetu po naseljima godišnje troši oko 500 miliona kuna te još oko 100 miliona na osvetljavanje auto-puteva.

Dakle, sama ideja da se donese zakon nije problem, nije to čak ni njegov veći deo. Sve više država u svetu donosi pravilnike o smanjenju zbog zaštite ljudskog zdravlja, smanjenja potrošnje električne energije i zaštite ekosistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: