Orban izneverio Balkance, skreće ka Trstu

Plan da Mađarska učestvuje u izgradnji drugog koloseka Divača-Koper neće biti realizovan, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Region

Izvor: B92

Subota, 17.11.2018.

15:00

Orban izneverio Balkance, skreće ka Trstu
(Foto: Thinkstock)

Mađari su počeli pregovore s Trstom. S tršćanskom lukom pokuđaće da se dogovori o pristupu infrastrukturi i investicionim prilikama za mađarske kompanije, rekao je Orban.

Tršćanska luka inače deluje po modelu da njome upravlja lučka uprava, a lučku infrastrukturu dugoročnim koncesijama daje u najam logističkim kompanijama.

Očigledno će biti tri kombinacije koje će srednju Evropu vezati s jadranskim lukama, pišu regionalni mediji. Jedna je pomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Priča s Mađarima i Koprom počela je prošle godine kad je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka s Karlom Erjavcem izjavio da je Mađarska spremna finansijski da učestvuje u projketu u zamenu za jačanje položaja mađarskih kompanija u Luci Koper, s ugovorom o dugoročnom najmu zemljišta i učestvovanje mađarskih kompanija u izgradnji .

S druge strane, činjenica da kompanija Belfry s 20 zaposlenih najavljuje dolazak ne bi trebalo da bude uznemirujuća za slovenačke građevinare. Međutim, reč je o kompaniji s izvrsnim političkim i poslovnim vezama u Mađarskoj.

Belfry usko surađuje s dva glavna aktera na mađarskom građevinskom tržištu, austrijskim Strabagom i mađarskim građevinskim preduzetnikom Lorincom Mészárosom. On je jedan od preduzetnika iz najužeg kruga mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: