Hrvati 5 godina posle: Smejali smo se Česima, sad su nedostižni

Hrvatska je ušla u klub 28 Starog kontineta, ali nije iskoristila prilike tržišta od 500 miliona stanovnika i danas su iza Bugarske najsiromašnija članica

Region

Izvor: B92

Subota, 30.06.2018.

14:55

Hrvati 5 godina posle: Smejali smo se Česima, sad su nedostižni
(Foto: Thinkstock)

Pre pet godina Hrvatska je ušla u članstvo EU na krilima velikih očekivanja o rastu ekonomije i životnog standarda zahvaljujući članstvu u tom ekskluzivnom klubu.

Dok se tada očekivalo da sustignu nivo standarda Slovenije, s podsmehom se govorilo o Česima koji na more nose svoj hleb i paštete putujući u starim Škodama, danas realna konvergencija ostaje iluzija.

"Jasno je da nemamo čime da se pohvalimo jer s postojećim stopama rasta BDP-a oko 3 odsto, gotovo najslabije u Uniji, Hrvatska sve više nazaduje. Nakon Bugarske po BDP-u, najsiromašnija smo članica. Uz postojeću dinamiku ekonomije, nivoa na kojima su zemlje poput Češke i Slovačke danas sustići ćemo za desetak godina, a Austriju za neverojatnih 26 godina“, piše u analizi Poslovni dnevnik.

Zašto Hrvatska nije više profitirala od članstva i uhvatila voz bržeg rasta već se hvale onim što ekonomske početnice nazivaju rastom po inerciji? “Zato što je Hrvatska jedina zemlja u istoriji evropskog proširenja koja je nakon pristupa doživela široku društvenu regresiju. Dogodio se pad poverenja u institucije, rast korupcije”, smatra ekonomista Željko Lovrinčević. Dodaje da razloge za izostanak konvergencije verovatno treba tražiti u trenucima kad se Hrvatska izborila protiv naknadnog monitoringa, posebno u sferi pravosuđa. “U tome je uspela na svoju štetu. Pokazalo se da je to bila loša odluka jer smo cenu platili kvalitetom institucija i zaustavljanjem borbe proziv kriminala i korupcije, a to je osnovica koja čini poslovno okruženje i privlačenje stranih investicija”, kaže Lovrinčević.

Opća regresija prelila se u sve sfere društva pa se proteklih godina sve više povlače paralele s Poljskom...

“Moj je dojam da su političari i privredno-interesne grupe namerno ograničavale pojavu konkurencije i međusobno podelile rentu od ulaska u EU, a Brisel podcenio tvrdokornost tih krugova verujući da će otvaranje vrata to doneti samo po sebi. Spoj regresivnih društvenih procesa i slaba ekonomija koincidirale su s demografskim trendovima što je dovelo do značajne emigracije”, zaključuje Lovrinčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: