Hrvati rasprodaju hotele, evo koji su na meti

U Hrvatskoj je ponovo pokrenut postupak prodaje većinskog udela u tri turističke firme - Hotelima Makarska, dubrovačkim Hotelima Maestral i crikveničkom Jadranu

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

13:15

Hrvati rasprodaju hotele, evo koji su na meti
Foto: Thinkstock

U slučaju Hotela Makarska radi se o 55,5 odsto temeljnoga kapitala, u Maestralu gotovo 69 odsto, a u Jadranu 70,7 odsto.

Investitorima je za iskazivanje interesa kroz pisma namere određen rok do 13. novembra, nakon čega sledi odluka o početnoj ceni, uslovima i sprovođenju postupka prikupljanja obvezujućih ponuda.

Ako ponude ovaj put i budu zadovoljavajuće i završe se konačnom promenom većinskih vlasnika u tim društvima, to se očigledno neće realizovati do kraja ove godine, još jedne u nizu preoptimistično planiranih privatizacionih prihoda.

Kako je prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta rekao ministar finansija Zdravko Marić, od privatizacije se dosad ostvarilo manje od 400 miliona kuna.

Računom finansiranja za 2017. je bilo predviđeno 1,4 milijarde kuna privatizacionih prihoda, koliko i prošle godine, kad je plan takođe osetno podbacio (ostvareno je 345 mil. kuna).

S obzirom na dosadašnji skor i manje od dva meseca do kraja godine, Ministarstvo državne imovine, na čijim se procenama temelje projekcije privatizacionih prihoda, neće lako ostvariti ni tako smanjen plan.

Kako bilo, za iduću su godinu projekcije od prodaje deonica nešto manje ambiciozne - računa se na milijardu kuna, a isti iznos zasad je zacrtan i za 2019. i 2020. Ipak, ministar finansija ponavlja da "pitanje aktivacije državne imovine i prihoda od privatizacije ostaje jedna od poluga za smanjenje javnog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: