Na auto-putu "svađa": Ko je zaboravio petlju?

Crna Gora veruje da će sa kineskom kompanijom CRBC rešiti pitanje izgranje petlje Smokovac, u suprotnom konačnu reč će dati međunarodna komisija ili arbitraža.

Region

Izvor: B92

Utorak, 03.10.2017.

13:12

Na auto-putu
Foto: Thinkstock

Kako je istakao crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, na ovom pitanju, kako je naveo, trenutno radi komisija koju je formirao, a uskoro će o tome razgovarati i sa izvođačem radova.

“Mislim da ćemo doći do rešenja. Taj deo petlje produžava ugovoreni deo auto-puta za kilometar i po, to je 42,5 kilometara sa petljom ako se ona uračuna u ukupnu dužinu auto-puta”, rekao je Nurković za Radio Crne Gore, dodajući da je Vlada na poslednjoj sednici informisana o slučaju izgradnje petlje Smokovac.

U Vladi su, tvrdi Nurković, smatrali neupitnim da je projektovanje zadatak izvođača.

“Ako se ne dogovorimo mi i izvođač radova, da li je to ugovorena obaveza ili ne, biće zadužena međunarodna komisija za rešavanje sporova. Ako se ni u tom delu ne reši, ako se ispostavi da je spor, doći će do arbitraže”, pojasnio je Nurković.

Prema saznanjima DN, očekuje se da Vlada u narednim danima usaglasi stav po ovom pitanju, nakon čega će se pristupiti rešavanju novonastalog problema. Načelni stav Vlade jeste da nesporazum nastao u vezi sa gradnjom petlje na Smokovcu neće ugroziti projekat gradnje auto-puta, koji se, mimo ovoga, realizuje planiranom dinamikom.

U Ministarstvu saobraćaja se, kako tvrdi izvor DN, već radi na projektovanju petlje i geološkim nalazima. Ono što je sporno u ovom slučaju jeste to što su Kinezi, pored gradnje, plaćeni i da isprojektuju prioritetnu deonicu auto-puta Bar-Boljare, što se na ovolikom broju kilometara meri milionima evra.

Prema ranijim pisanjima medija, projektovanje i gradnja zaboravljene petlje moglo bi da košta dodatnih 30 miliona evra.

Predsednik Skupštine i bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović novinarima rekao je da se petlja Smokovac nalazi u projektnom zadatku i ponudi za gradnju prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare, kao obaveza za projektovanje.

“Auto-put Bar-Boljare i njegova prioritetna deonica su najuspešnija infrastrukturna priča i projekat prethodne i ove vlade. Baš me interesuje što se sada to našlo u žiži interesovanja. Postoji projektni zadatak i može se svako uveriti. To je projekat prilikom čije izrade se vodilo računa o svakom detalju do kraja odogvorno, a Vlada je bila informisana o svakoj sitnici”, kazao je Brajović.

Precizno je, kako je naglasio, saopšteno da će se auto-put raditi iz nekoliko deonica.

“Prva je od Smokovca preko Uvača do Mateševa. Druga je od Mateševa do Andrijevice, a onda Smokovac obilaznica Podgorice Farmaci, pa Farmaci-Bar. Za početak ćemo praviti kopču magistralnog puta sa auto-putem, jer u drugoj deonici se nastavlja od Smokovca dalje”, objasnio je Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: