Već krenuo lov na sezonske radnike

U sezonske poslove ubrajaju se brojna deficitarna zanimanja zbog čega poslodavci i ove godine rano kreću u potragu za kandidatima.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

11:13

Već krenuo lov na sezonske radnike
Foto: Thinkstock

Posao tokom letnje sezone mladi vide kao dobru priliku da zarade, a neki od njih se nadaju da će im stečeno iskustvo pomoći prilikom stalnog zaposlenja.

Iz tog razloga hrvatski sajt MojPosao organizovao je virtuelni Sajam poslova u turizmu koji će omogućiti poslodavcima i osobama koji traže (sezonski) posao direktnu komunikaciju i bržu realizaciju zapošljavanja.

A koliko potencijalne kandidate uopšte zanima rad u turističkom sektoru, ovaj sajt istražio je u anketi sprovedenoj na više od 1.200 ispitanika.

Najviše ispitanika (27 odsto) posao u turizmu vidi kao dobru priliku za dodatnu zaradu.

“Delimično sam finansirao studije uz pomoć rada tokom četiri letnje sezone, a sad se po završetku studija vraćam i na petu sezonu da finansiram odlazak iz Hrvatske“, kaže jedan od ispitanika.

Kao dobru priliku za trajno zapošljavanje, posao u turizmu vidi 26 odsto ispitanika, pogotovo oni koji su odabrali ovu vrstu studija.

“Turizam je budućnost, samim time i prilika za dugoročno zapošljavanje i napredovanje“, smatra jedan od ispitanika, a drugi dodaje kako je 'kontinuitet u radu važan za dobro obavljanje posla'.

Ipak, jednak broj ispitanika (26 odsto) posao u turizmu vidi kao zadnju opciju, ako ne pronađu drugi posao.

“Za sezonski rad bitna je fizička spremnost, ali i mentalna. Iscrpljuju te do krajnjih granica, bez slobodnog dana za, kada se na kraju sve zbroji, smešnu satnicu od 17 do 19 kuna“, komentariše jedan od ispitanika.

Posao u turizmu ne zanima 21 odsto ispitanika.

“Radno vreme non stop, isplata dogovorene plate koja je pod znakom pitanja, nemogućnost ili neadekvatan smeštaj' samo su neki od razloga zbog kojeg jednog ispitanika ne zanima posao u turizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: