Arapi "napadaju" Srbiju, otvaraju Halal centar

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata je potpisan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

19:04

Arapi
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Memorandum su potpisali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar klimatskh promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi, na 85. međunaridnom sajmu poljoprivrede.

"Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra", izjavio je Nedimović i naglasio da je današnjim sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, ta oblast je važna za izvoz srpskih prizvoda na tržište UAE.

Kako je istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.

"Bitno je reći da je reč o tržištu koje je dobro platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema čecima mog kolege, mi to imamo", podvukao je Nedimović.

Ministar je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.

Zubeidi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se nalazi u Srbiji i istakao da odnosi njegove i naše države jačaju, naglasivši da UAE postaju strateški partner Srbije posebno kada je reč o investicijama u oblasti poljoprivrede.

"Zaista smo ponosni na ono što smo do sada uradili sa našim kompanijama koje investiraju u Srbiju, a ovim memorandumom stvoreno je još više prilika za nove investicije za naše i srpske trgovce", kazao je on.

On je takođe najavio da će u Srbiji biti otvoren Halal centar, za čije otvaranje su neophodni veterinarski sertifikati koji se očekaju i dodao da će naše zemlje ubuduće sarađivati u oblasti zdravstvene zaštite životinja.

Nedimović je na to rekao da će sertifikati biti završeni do septembra, te da će srpsko i tržište UAE slobodno trgovati prehrambenim proizvodima.

Pre potpisivanja memoranduma, Nedimović i Zubeidi su imali bilateralni sastanak i posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: