Jagode opet "najprljavije” VIDEO

Na listi proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli se i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

13:24

Jagode opet
(Foto: Thinkstock)

To je saopštila Američka radna grupa za životnu sredinu.

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja sprovodi od 2004. godine. Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od kontaminacije pesticidima.

Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

U izveštaju koji je objavio Si-En-En navodi se da je i istraživače ove godine iznenadilo to što se među „prljavim povrćem” našla i ljuta paprika u kojoj je pronađen ostatak otrovnog insekticida koji može da negativno utiče na nervni sistem ljudi. Kako su stručnjaci naveli, svako ko često jede ljute paprike trebalo bi da nabavlja organske ili da ovo povrće pre konzumiranja kuca, pošto se, navodno nivo pesticida tada smanjuje. Prema organizaciji, potrošači koji žele da jedu prljavu desetinu voća i povrća trebalo bi da kupe organsko, prenosi Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: