"Cilj, srpska govedina bez carine u Tursku"

Srbija će nastojati da se u bescarinskom režimu sa Turskom nađu goveđe meso, rafinisano suncokretovo ulje, sirovo suncokretovo ulje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

10:45

Foto: Thinkstock

To je istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na poljoprivrednom forum Srbija-Turska koji se održava u Beogradu.

On je naglasio da će na skupu učestvovati 150 turskih kompanija koje su spremne da investiraju u prehrambenu industriju, što govori da Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti.

Ministar je podsetio da Srbija od 2010. godine ima potpisan sporazum sa Turskom o slobodnoj trgovini i da je došlo vreme da se proširi spisak proizvoda koji su u slobodnom, bescarinskom režimu.

Srbija će turskim kompanijama, kako je rekao, ponuditi dobre uslove za investiranje, a roba bi se osim Turskog tržišta plasirala i na tržište EU i Rusije.

Upitan da li Srbija ima potencijal u govedarastvu, on je rekao da ima i podsetio da poslednjih šest godina naša zemlja proizvede 81.000 tona goveđeg mesa.

"Nama je cilj da uđemo na novo tržište. Da napravimo platformu za razvoj stročarstva, za povećanje stočnog fonda i da zajedno idemo na tržište EU gde imamo neiskorištene kapacitete u pogledu kvora koje su nam date. Od turskih kolega tražićemo određenu kvotu bescarinskog trežima kakve imaju druge zemlje", pojasnio je on.

Govoreći o suši i merama koje će biti preduzete Nedimović je rekao da se utvrđuju posledice i da će narednih nedelja ministarstzvo izađi sa nacrtom mera.

"Naš odgovor su investicije u sisteme za navodnjavanje, promovisanje sistema osiguranja i investicija u protivgradnu zaštitu", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: