Kilogram brašna mu 1700 RSD, ali proda sve što ima

Kada više nije znao šta bi da radi s viškom butternut tikvica poljoprivrednik Tihomir Sotinac odlučio je da od njih napravi brašno.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

13:44

Kilogram brašna mu 1700 RSD, ali proda sve što ima
(Foto: Thinkstock.com)

Za samo nekoliko meseci rasprodao je sve što je proizveo.

Na porodičnom imanju Tihomira Sotinca iz Otoka pune ruke posla. Od ekološke butternut tikve Tihomir proizvodi - brašno. Ove godine planira da posadi dvostruko više tikvica. Naime, bezglutensko brašno, kakvo je i butternut brašno, na tržištu je tražena i cenjena roba.

"Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo sad velikih mogućnosti i tamo", rekao je Tihomir Sotinac.

"Čisto meso tikve, videli ste tu gde ga sečemo u čips, nosimo u sušaru, sušimo ga i meljemo, bez ikakvih aditiva, bez ičega. Čisti koncentrat tikve", kaže Sotinac.

"Brašno će ići u Irsku, Englesku i u jedan trgovački lanac u Evropi i u tri trgovinska lanca u Hrvatskoj", kaže.

Brašno ide za Irsku, a radnici ostaju u Slavoniji, piše Dnevnik.hr. Na Tihomirovom imanju četvoro je stalno zaposlenih radnika, a sezonaca bude i pedesetak.

Reč je o isplativom poslu: kilogram butternut tikve koštai 4 kune. Kilogram butternut brašna 100 kuna (13 evra ili nešto više od 1650 dinara).

"Od nekakvih 10 kg tikve dobijemo jedan kilogram brašna. Znači, odnos je 1 naprama 10", kaže Tihomir.

"Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo sad velikih mogućnosti i tamo. Međutim, nećemo imati toliko sirovine za ovu godinu", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: