Petak, 30.01.2015.

20:45

Šalter RFZO šampion po čekanju

Na šalterima u Srbiji prosečno se čeka oko pola sata, a apsolutni rekorder po čekanju građana u redu je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Izvor: B92

Default images

Kao glavni razlog za toliko čekanje građani navode obimnu dokumentaciju koju treba priložiti, ali i neprofesionalizam šalterskih radnika.

Jedna od najdužih procedura je pred šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, gde se čeka u proseku 33,7 minuta, a zatim sledi šalter Poreske uprave, gde se čeka 32 minuta.

"Dešava se da su institucije nedosledne u primeni propisa, odnosno kod primera upisa dece u vrtić, jedan vrtić traži određeni dokument, dok drugi vrtić isti taj dokument ne traži. Imamo primere i u PIO fondu da se traže neki dokumenti koji zajedno dokazuju jedan te isti podatak, pa je potrebno prikupiti dva ili tri dokumenta, a dovoljan je jedan", kaže Ivan Radek iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj

U odnosu na jul 2014. godine, u decembru se u proseku i do deset minuta manje vremena provodilo na šalterima katastra, policije i sudova.

Sa druge strane na šalterima banaka i poreskih uprava provodi se još manje vremena, ali postoji nezadovoljstvo i njihovim radom. Rešenje ovog problema mogla bi biti elektronska uprava.

"Mi nažalost tek poslednjih godina uvodimo neke elektronske servise, ono što kažu iz fotelje, što već postoji u razvijenim zemljama, ali to ide sporo. Naveo bih primer PIO fonda, koji nažalost još ništa ne radi elektronski i to sami navode na sajtu, da oni ne razmenjuju elektronske podatke sa građanima i sa drugim institucijama. To je jako veliki problem", kaže Radek.

Mnoge institucije ne pokazuju zainteresovanost da se priključe radu elektronskog portala, jer bi to dovelo do viška službenika, a u ovom trenutku ne postoji spremnost da se to reši.

Sve dok se ovaj problem ne reši, čekanje u redu, žrtvovanje slobodnog vremena, ali i nerava ostaje neminovno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: