"Evropo, budućnost je digitalna"

Nepostojanje jedinstvenog digitalnog tržišta košta Evropu 260 milijardi evra godišnje, kaže osnivač i izvršni direktor svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

11:18

Default images

Formiranje ovakvog tržišta podiglo bi dugoročni bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije za najmanje četiri odsto, smatra on.

"To je prilika za rast koju evropski lideri ne mogu ignorisati", ocenio je Švab u tekstu objavljenom na veb sajtu WEF-a, dodajući da će Svetski ekonomski forum nastaviti da ohrabruje zakonodavce u smeru prihvatanja digitalne budućnosti.

"Budući da je celokupna ekonomija postala digitalna, digitalna pitanja su sada politička pitanja, a čitava ekonomija se sada oslanja na digitalne mreže i usluge. Lideri stoga moraju preuzeti punu ulogu u ovoj transformaciji", naveo je on.

Dobijanje ekonomskog podsticaja u digitalnoj eri, smatra Švab, ne predstavlja luksuz, već je to nešto što je od ključnog značaja kako bi se osigurao rast Evrope i postigao nivo prosperiteta koji zadovoljava rastuća očekivanja građana.

"Nedavno objavljeni izveštaj WEF-a o konkurentnosti Evrope do 2020. pokazao je da je u Evropi prisutan značajan jaz u inovacijama, kako u unustrašnjosti kontinenta, odnosno između članica Unije, tako i spolja, tj. u poređenju sa vodećim svetskim ekonomijama", primećuje Švab, i dodaje da se budućnost Evrope ne zasniva samo na boravku na ivici inovacija, već na guranju napred.

"To možemo učiniti preko bazičnih istraživanja koja proširuju naše shvatanje sveta i, još važnije, preko komercijalizacije novih tehnoloških aplikacija koje unapredjuju produktivnost i stvaraju potpuno nova tržišta", zaključio je Švab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: