Hrana uskoro ide na “skeniranje“

Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici - otvara se svake godine. I tako, čitavu deceniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

21:53

Default images

Koliko je njeno postojanje bitno nadležnima, govori i činjenica da je u septembru 2012. Delegacija Evropske unije, nezadovoljna rezultatima, odlučila da obustavi nabavku neophodne opreme iz fondova EU, i to u vrednosti od 1,5 miliona evra, pišu Novosti.

Iako nije kompletirana, ni kadrom ni opremom, nadležni u Ministarstvu poljoprivrede planiraju da je otvore 2015. godine. Kako kažu, to će biti prioritet, jer su višegodišnja kašnjenja nasleđeni problem.

"Nedovoljna posvećenost poslu, nedostatak znanja, volje i spremnosti da se sprovedu neophodni radovi, osnovni su razlozi višegodišnjeg kašnjenja u realizaciji projekta", ukazuje Slavoljub Stanojević, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

"Do kraja ove godine trebalo bi da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema, a početkom sledeće godine da se počne sa ispitivanjem, pre svega mleka. Laboratorije u okviru direkcije otvaraće se sukcesivno. Tako će, posle one za ispitivanje kvaliteta mleka, uslediti otvaranje laboratorije za ispitivanje karantinskih bolesti bilja, mikrobiološka i fizičko-hemijska ispitivanja hrane". Prema rečima Stanojevića, kompleks Direkcije je bio zapušten.

"Zbog nemogućnosti da se postavi i testira već isporučena donirana oprema, postojao je rizik da se zaključeni ugovori o donaciji opreme ne realizuju, i da se ona vrati dobavljačima", ističe Stanojević. Ukupna vrednost ove opreme iznosila je 1,4 miliona evra.

Fondovi EU time su, opet, "trgli" i "uozbiljili" nadležne. Tada su, kako kaže Stanojević, preduzete hitne mere i date su čvrste garancije Delegaciji EU da će postupak opremanja i uspostavljanja laboratorija biti sproveden do kraja. U Direkciji postoji sada dobar deo opreme, ali nije kompletna.

"Vrednost laboratorijske opreme koja se sada nalazi u Direkciji, i koju je donirala EU je 1,45 miliona evra", objašnjava Stanojević. U periodu od 2004. godine, pa do danas, EU je uložila u obuku osoblja, opremanje, adaptaciju i izgradnju objekta 7,88 miliona evra.

Kao i za sve druge investicije, i za ovu nedostaju pare. Ovog puta - naše, jer smo tuđe prokockali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: