Arsić: Fiskalni savet je u pravu

Ekonomista Milojko Arsić izjavio je da su vladine mere štednje nedovoljne i da će naredne godine verovatno biti potreban rebalans državnog budžeta.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

17:02

Default images

Arsić je u izjavi agenciji Beta rekao da je Fiskalni savet u pravu kada Vladi Srbije savetuje da država dodatno uštedi 300 miliona evra, ali je dodao da ne veruje da će to biti učinjeno u Predlogu budžeta Srbije za 2014.

"Mora da se uvede red u javnim preduzećima. Srbijagas bi trebalo sam da plaća svoje kredite", rekao je Arsić i ocenio da bi bilo dobro da deficit budžeta Srbije u 2014. ne bude veći nego ove godine kada iznosi 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Arsić je rekao da je Vlada Srbije pojedine reforme odložila, poput reforme penzijskog sistema, a druge ublažila, navodeći kao primer solidarni porez.

"Solidarni porez je trebalo da zahvati veći broj ljudi i to u primanjima od 40.000 do 60.000 dinara", rekao je Arsić i dodao da je Vlada Srbije pogrešila i što je praktično ukinula tv pretplatu prebacujući javne servise na državni budžet.

Arsić je rekao da Vlada Srbije mora da vodi dugoročno održivu politiku koja će obezbediti privredni rast, a ne samo da vodi računa o političkim posledicama svojih mera.

Fiskalni savet je danas ocenio da je planirani budžet za 2014. godinu neodgovarajući i da su potrebne dodatne uštede od oko 300 miliona evra. Ta institucija je navela da se mora zavesti red u poslovanje javnih preduzeća i banaka na koje se troši ogroman budžetski novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: