Krstićeva noćna mora

Ministar finansija nedavno je izrazio bojazan da "postoji mogućnost da se globalna situacija na makroekonomskom tržištu početkom sledeće godine pogorša”.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

11:31

Default images

Iza te formulacije se zapravo krije strah od sve skupljeg zaduživanja na svetskom tržištu, piše Politika.

Ova informacija je utoliko alarmantnija što znamo da plan budžeta Srbije za 2014. godinu predviđa zaduživanje od čak 5,5 milijardi evra, a deo toga ćemo morati da zajmimo upravo od stranih kreditora.

Ministrova noćna mora još je dramatičnija zato što, osim kretanja na svetskom tržištu, na cenu našeg zaduživanja utiče i nezavidni kreditni rejting koji imamo. Svrstani smo u BB-/B rang, koji svakom međunarodnom zajmodavcu poručuje – u ovoj zemlji postoje nesigurnosti u oblastima biznisa, finansija i u privrednom okruženju.

Šta to Krstić dramatično vidi što mi još ne vidimo i šta nas čeka kada je reč o zaduživanju (bez kojeg ne možemo da preguramo narednu godinu)?

Nebojša Savić, predsednik Saveta guvernera, kaže da je veoma teško predvideti šta će se dešavati na globalnom tržištu i poručuje da će se više znati početkom naredne godine.

"Kada je reč o zaduživanju na svetskom tržištu, tu najpre treba sačekati šta će se dešavati sa budžetom Sjedinjenih Američkih Država. Jer to kako administracija predsednika Obame bude definisala situaciju opredeljivaće globalna kretanja, a mi još ne znamo šta će oni uraditi. Što se tiče Srbije, naša pozicija će, osim od dešavanja na globalnom tržištu, zavisiti i od reformi koje ćemo sprovoditi i od popravljanja poslovnog ambijenta. Ta dva faktora će odrediti hoćemo li dobiti bolji rejting i koliko će naše zaduživanje u narednoj godini biti skuplje", kaže Nebojša Savić.

Međutim, Nenad Gujaničić iz brokerske kuće "Vajzbroker”, poput ministra Krstića, predviđa skuplje kredite naredne godine.

"Kada se okonča vreme trenutne monetarne politike, koju karakteriše masa jeftinog novca, postepeno će i zaduživanje biti skuplje. Neke naznake promene trenda viđene su proletos i sada je, grubo govoreći, teže zadužiti se nego pre godinu dana. Klima na tržištu kapitala u velikoj meri zavisi od aktivnosti glavnih svetskih centralnih banaka", kaže Gujaničić, dodajući da je prošlogodišnje jeftinije zaduživanje emitovanjem evroobveznica u velikoj meri bilo posledica opšteg pada kamata na globalnom tržištu.

Osim toga, na cenu zaduživanja utiče i rejting, odnosno to kako ulagači procenjuju kolika je verovatnoća da će zajam biti vraćen. Što su makroekonomska slika i očekivanja od privrede bolja i zaduživanje će biti povoljnije, zaključuje Gujaničić.

Ipak, treba biti iskren pa reći da je jeftinije zaduživanje moguće obezbediti bilateralnim dogovorima i izbeći emitovanje evroobveznica, koje bi moglo da postane skuplje. Kako je i sam ministar Lazar Krstić za "Politiku” nedavno najavio, jeftinije zaduživanje ćemo obezbediti iz dva različita izvora.

"Tu su vrlo pozitivni krediti za finansiranje budžeta koje nam daje Svetska banka, ali i Ruska Federacija. Ranije nismo mogli da ih dobijemo jer nismo imali odgovarajuće mere oporavka ekonomije, a sada se ta situacija menja. Drugi izvor finansiranja bili bi bilateralni aranžmani koje možemo da napravimo sa drugim zemljama, a tu mislim na zajam od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tu sam veoma optimističan", rekao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: