"Kipar je dosadni kamen u cipeli"

Novoizabrani predsednik Kipra, Nikos Anastasijades, želi što pre da postigne dogovor o kreditu spasa za svoju prezaduženu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

12:09

Default images

Međuti, njegove želje mogle bi da naiđu na otpor Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi da izbegnu scenario koji se dogodio u Grčkoj.

"Kipar. To je kamenčić u cipeli. Mali je ali dosadan, i na kraju bi mogao da vas spreči da koračate", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Uprkos izbornoj pobedi proervopski orijentisanog Anastasijadesa, situacija je još uvek složena na Kirpu, koji želi zajam od evropskih partnera "težak" 17 milijardi evra, koliko iznosi vrednost njegove ekonomije.

Pozdravljajući rezultate izbora na Kipru, Nemačka i Francuska apelovale su na novu vladu da pre kraja marta dogovori kredit pomoći, ali taj cilj deluje neizvesno.

EU i MMF će, pre nego što Nikoziji pruže novac, tražiti garancije o održivosti kiparskog duga, nakon što su naučili teške lekcije u Grčkoj, koja je prvi paket pomoći primila 2010, a već 2012. morala je da se pokrene izmena programa.

Situacija u dve susedne zemlje je slična: privrede u recesiji, ogromni javni dugovi i problematični bankarski sektori. Iz ugla međunarodnih kreditora, zajam bi Kipru, kao i Grčkoj, pomogao na kratak rok, ali bi na duži rok povećao planinu njegovog javnog duga, kao i rizike da će doći do bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: