Javni dug ugrožava standard građana

Stalni rast javnog duga Srbije, koji je lani uvećan za 3,2 milijarde evra, utiče negativno i na standard građana, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

16:25

Default images

On je rekao za Tanjug da veće otplate za javni dug utiču na usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ako taj pokazatelj sporije raste onda to znači da manje sredstava ostaje za unutrašnju raspodelu.

"Ukoliko se svake godine povećava udeo kamata i glavnice za servisiranje javnog duga, tada se smanjuje i deo za ličnu potrošnju i to se u Srbiji dogadja godinama unazad", objasnio je Zdravković.
On kaže da zbog daljeg rasta javnog duga gradjani ove godine mogu očekivati samo minimalni rast standarda.
Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva finansija, javni dug Srbije je na kraju minule godine iznosio 17,67 milijadi evra, prema 14,46 milijardi evra krajem 2011.

Zdravković smatra da će javni dug Srbije u narednim periodu dostići vrednosti posle kojih više neće rasti, zato što će se stalno povećavati obaveze finansiranja tog duga.
On navodi da je minule godine samo za kamate iz budžeta plaćeno oko 63 milijarde dinara, a u 2013. je predvidjeno da se za te namene utroši 90 milijardi dinara, a možda i više od te sume.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin mišljenja je da visok javni dug nije toliko veliki problem Srbije već slaba ekonomija nemoćna da ga servisira.
Iako imamo veliki javni dug on nije apsolutno visok prema standardima medjunarodnih finansijskih organizacija, jer mnoge evropske zemlje i ozbljne ekonomije imaju nivo duga veći nego Srbija, rekao je Đuričin za Tanjug.
Prema njegovim rečima, da Srbija ima efikasnu i izvozno orjentisanu ekonomiju ne bi bili u problemu javnog duga, tako da u bliskoj budućnosti glavno težište treba staviti na povećanje privredne aktivnosti, uz rast, zaposlenosti i izvoza, što bi omogućilo lakše finansiranje duga.
Prema najnovijim podacima Uprave za javni dug, na kraju decembra 2012. godine učešće javnog duga u BDP-u bilo je na nivou od 61,5 odsto, što je osetno više u odnosu na ranije utvrdjeni limit tog duga od 45 odsto.
Prema proceni istraživačkog tima Rajfazen banke, na rast spoljnog duga Srbije u 2013. uticaće i ruski kredit u vrednosti od milijardu dolara, a prva tranša tog zajma verovatno će stići u drugom kvartalu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: