Ikea, Lidl, H&M uskoro i kod nas

Svetski poznati prodajni i diskontni lanci uskoro dolaze i na tržište Srbije, a domaće tržište bi trebalo za nekoliko godina da postane veoma konkurentno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

01:56

Default images

Pored francuskih, grčkih, slovenačkih, hrvatskih i belgijskih trgovina, koje već posluju u Srbiji pod imenom Intereks, Super Vero, Merkator, Idea ili sada Delez, očekuju se u skorijoj budućnosti i trgovine iz Nemačke, Švedske, Francuske sa zvučnim imenima poput Ikee, Lidla ili H&M...

Svetski diskontni trgovinski lanci, u čijim hipermarketima su, naravno, cene najpovoljnije, godinama su zaobilazili Srbiju, a izgleda da će i tome uskoro doći kraj. U okruženju, inače, posluje nekoliko diskontnih lanaca. Recimo, osim Lidla, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj prisutan je Kaufland, u Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački Aldi, u Mađarskoj Kora...

Nemački diskontni lanac Lidl uložiće u narednom periodu oko pet miliona evra u Srbiji. Do sada su ispitivali lokacije u dvadesetak gradova u kojima bi otvarali supermarkete.

Prvi korak je već napravljen - kupovina zemljišta u Zrenjaninu. Ta kompanija užurbano bira i lokacije u drugim gradovima. Zasad se spominju Valjevo, Novi Sad, Beograd i Niš.

Kada je reč o kompaniji Ikea u Srbiji, proces kupovine zemljišta je u završnoj fazi, već postoji predugovor i čeka konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva.

Prva robna kuća Ikea u Srbiji biće otvorena na Novom Beogradu krajem 2013, kaže Vladislav Lalić, direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu, i dodaje da će se sledeća graditi za dve-tri godine kod Bubanj potoka. Potom na redu je Niš, pa Novi Sad. Peti objekat biće negde između Čačka, Kraljeva i Kragujevca.

Ukupna investicija u narednih sedam-osam godina je 250 miliona evra, a posao će direktno dobiti oko 2.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: