Turska ulaže u "Moravu" 10 mil. EUR

Vlada Turske će u aerodrom "Morava" kod Kraljeva uložiti 10 miliona evra, a planirani su i letovi sa ovog aerodrome do Istanbula.

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

12:41

Default images

Sporazum o ovoj donaciji potpisali su ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Turske Ali Reza Čolak.

Civilni aerodrom "Morava" je nastao konevrzijom dela vojnog aerodroma u Lađevcima.

Ministar Šutanovac rekao je da konverzija košta 25 miliona evra, od čega 10 miliona obezbeđuje vlada Turske, deo sredstva je obezbeđen iz budžeta NIP-a, a finansijski udeo imaju i Aerodrom "Beograd" i Agencija za kontrolu leta. Šutanovac je istakao da na aerodormu "Morava" gravitira oko dva miliona ljudi i da je do realizacije ovog projekta došlo posle četiri godine planiranja, dogovaranja i ispunjavanja planova.

"Ovo je bila višedecenijska težnja građana ovog dela Srbije, ovaj projekat su mnogi obećavali, ali ga mi završavamo, jer smo uložili najveću energiju, napravili adekvatan plan i završili ovu prvu fazu", rekao je Šutanovac.

On je istakao da time i sistem odbrane dobija modernizovani aerodrom i da je ceo objekat vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije.

U drugoj fazi izgradnje civilnog aerodroma pista će biti proširena i produžena, pa će omogućiti i letove najvećih aviona na međunarodnim linijama.

Šsutanovac je izrazio zahvalnost vladi Turske, a posebno turskom ministarstvu odbrane na saradnji sa kojim je došlo do dogovora i ove donacije.

Ambasador Čolak izrazio je uverenje da će aerodrom "Morava" znatno olakšati komunikaciju građana ovog dela Srbije sa okruženjem i svetom i da će ovaj projekat doprineti razvoju turizma i ekonomije uopšte u centralnoj Srbiji.

"Ovom donacijom pokazujemo i da vlada Turske veruje u budućnost saradnje sa Srbijom. Siguran sam da će u narednom periodu iz Turske dolaziti mnogo više investitora", rekao je Čolak.

Tokom radova na izgradnji civilnog aerodroma "Morava" sagrađeni su kontrolni toranj, pristanišna zgrada, tehno-ekonomski blok i adaptirana pista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: