I Josipović komponuje i zarađuje

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović na osnovu autorskih prava 2011. je zaradio 31.000 kuna, koliko i pokojni pevač Dino Dvornik u najboljim danima svoje karijere.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

12:12

Default images

Inače, Josipović je vlasnik 56 kompozicija.

Naime, izjava predsednika Ive Josipovića u emisiji Nedeljom u 2 da godišnje kao autor i član Hrvatskog društva kompozitora zarađuje 11.000-31.000 kuna bruto izazvala je puno pitanja.

Neki govore da je taj iznos velik, no retki žele sa svojim iznosima izaći u medije. Tako su kompozitori ozbiljne muzike, koji javno ne žele da otkriju identitet, za Večernji list kazali da većina njih godišnje zaradi samo nekoliko hiljada kuna. Danijela Dvornik, udovica Dina Dvornika, među retkima je koja je priznala kolika su ta primanja godišnje, pa je otkrila da je pokojni Dino u najplodnijim godinama, kad su nastale njegove najpopularnije pesme i izašli albuma 1997. i 1998. godine, dobijao 30.000-40.000 kuna bruto.

"Treba uzeti u obzir da je tada bila manja naplata pa su imali manji kolač za deljenje. ZAMP mora postojati, mora neko štititi prava. No smeta mi način, neću imati prigovora kad se bude sve znalo", kazala je Danijela Dvornik. Kazala je da nelogičnosti u obračunu ima, jer je Dino u godini smrti dobio jednak iznos kao i godinu pre.

"Ta četiri meseca 2008. Stalno su se vrtele njegove pesme, a dobili smo oko 40.000 kuna, kao godinu pre i sa štampanjem je bilo slično. Godinu dana posle iznos je bio nešto viši. Ispada da je najbolji bio prošle godine jer smo dobili 80.000 kuna ", kazala je Danijela Dvornik.

Davor Gobac kao vlasnik 93 dela godišnje dobija 20.000-50.000 kuna, a lani mu je isplaćeno oko 40.000 kuna. "Nikad me nisu uverili da je njihov obračun ispravan, ne znam kako to ide. Imam osećaj da im je važniji ZAMP od kompozitora", kazao je Gobac.

Zašto su primanja klasičnih kompozitora viša od onih koja stižu na račune komercijalnih autora, objasnili su u ZAMP-u.

Generalni sekretar HDS-a Antun Tomislav Šaban objasnio je da postoje različite vrednosti bodova koji su za klasičare veći nego za zabavnjake.

Tako se najizdašnije plaća kada se delo izvede na Hrvatskoj televiziji, jer bod na televiziji vredi 10,5 kuna za minutu muzike. Na Hrvatskom radiju bod iznosi 0,64 kune po minuti, a na komercijalnim radio-stanicama 0,06 kuna.

U ZAMP-u ističu da klasični kompozitori ostvaruju i devizni prihod koji je puno veći u odnosu na kompozitore zabavne muzike. Prema neslužbenoj analizi, tako svi hrvatski autori klasike godišnje dostignu prihode od pola miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: