Sem kafe i banana, najjeftiniji smo

Unija poslodavaca Srbije je saopštila da su trgovinske kompanije nezadovoljne visokim troškovima poslovanja koji utiču na konačnu cenu proizvoda.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

16:26

Default images

"Na sastanku sa ministrom poljoprivrede i trgovine Srbije Dušanom Petrovićem predstavnici trgovinskih kompanija su ukazali na brojna fiskalna i parafiskalna opterećenja i manjkavosti desetina različitih zakona i podzakonskih akata koji uzrokuju milionske troškove trgovinskim kompanijama", ističe se u saopštenju UPS-a.

Dodaje se da su sastanku sa resornim ministrom prisustvovali članovi Sektora trgovine Unije poslodavaca, koji zapošljava više od 27.000 ljudi, kao i predstavnici najvećih trgovinskih lanaca, sem Deleza.

Prema podacima Unije poslodavca, promet u maloprodaji za devet meseci ove godine manji za 17,1 odsto nego u 2008. godini, pre izbijanja ekonomske krize.

"Značajan broj velikih trgovinskih kompanija je u 2010. godini iskazao gubitke, a oni koji su poslovali pozitivno imali su profit ispod jedan odsto ukupnih prihoda, što predstavlja minimalan profit u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje EU", ocenila je Unija poslodavaca.

Ukazujući da su netačne informacije da su trgovačke marže u Srbiji veće nego u okruženju, Unija poslodavaca je navela da su svi proizvodi u Srbiji, izuzimajući banane i kafu, jeftiniji ili jednako koštaju kao i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Država ukoliko želi da reguliše cene osnovnih životnih namernica, pre svega treba da suzbije monopolsko ponašanje u svim fazama proizvodnje i prodaje, kako bi zdrava konkurencija dala željene rezultate", predložila je Unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: