Gas skuplji 10% za domaćinstva

Gas u Srbiji poskupeo je od danas u proseku za 10 odsto za domaćinstva i 15 odsto za privredu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

14:32

Default images

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je ranije da će jedan kubni metar gasa nakon poskupljenja domaćinstva koštati oko 36 dinara, te će prosečan račun porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

Bajatović je kazao i da postoji dogovor sa Vladom o tome da se, posle novembarskog poskupljenja, cena gasa ne menja do naredne grejne sezone, iako očekuje rast cena gasa na svetskom tržištu.

Predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić kazao je da je oko 10 od ukupno 57 toplana u Srbiji pokrenulo postupak ili zatražilo povećanje cene grejanja.

Odluke o poskupljenju donose lokalne samouprave, podsetio je on i naglasio da ne očekuje drastično povećanje cena grejanja.

"Logično je da se cene grejanja usklade zbog povećanja cene gasa i mazuta", naglasio je Lečić. Dodao je da oko 65 odsto toplana u Srbiji koristi gas kao energent za grejanje.

Cena gasa na svetskom tržištu je od 1. oktobra povećana na 525 dolara za 1.000 kubnih metara, a najavljena je i nova veća cene od 1. januara 2012. godine.

Vlada Srbije odobrila je poskupljenje gasa na telefonskoj sednici 17. oktobra. Prethodno povećanje cene gasa u Srbiji bilo je u oktobru 2008. godine, kada su cene povećane za oko 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: