Slovenci povlače kapital iz Srbije

Slovenački Novolajn, većinski vlasnik preduzeća Tranšped - Beograd, odustaje od izgradnje logističkog centra u Vrčinu, investicije vredne 24 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

12:39

Default images

Vlasnik i direktor Novolajna Dušan Plut je kazao i da će povući kapital iz Srbije, jer po njemu u Srbiji "nisu zaštićena prava kao stranim ulagačima."

"Nailazimo samo na probleme i prepreke, a država nije ništa preduzela da nas zaštiti. Ne osećemo se više dobrodošlim u Srbiji", rekao je Plut.

On je naveo da će u narednom periodu povući iz Tranšpeda kapital vredan oko 11 miliona evra.

Plut je kazao da godinama traju postupci sudova i tužilaštva, koliko je potrebno i za dobijanje raznih dozvola, dok je Novolajn, po direktoru, ispoštovao sve zakone u Srbiji i socijalni program u privatizaciji Tranšpeda. Plut je istakao da je velika šteta naneta tom preduzeću iz Slovenije i da će ukoliko sudski postupci ne budu rešeni potražiti pravdu i pred međunarodnim sudom u Strazburu.

Novolajn iz Ljubljane je postao većinski vlasnik Tranšpeda 2005, a krajem 2009. je postao jedini vlasnik tog srpskog preduzeća, koje je bilo jedno od najvećih u bivšoj Jugoslaviji za špediciju i transport.

Plut je naveo da se najveći problem dogodio u prvoj polovini 2006. kada je u novoosnovano privatno konkurentsko preduzeće Tranšped pro team prešlo u roku od dva meseca skoro 200 zaposlenih, uključujući ceo menadžment, koji su odveli i najveći broj komitenata - oko 3.000.

To je, prema njegovim rečima, najviše ugrozilo poslovanje preduzeća, koje sada zapošljava svega 10 radnika.

On je rekao da su protivzakonitom i neovlašćenom upotrebom reči Tranšped u poslovnom imenu novog preduzeća u zabludu dovedeni komitenti i poslovni partneri.

Plut je rekao da u Srbiji ne postoji odgovarajući privredni ambijent za strane investicije i da se ne poštuje pravni poredak.

Direktor Tranšpeda Zvonimir Golubović je rekao da tom preduzeću nema oporavka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: