Privrednici: Povlastice i Valjevu

Valjevski privrednici su zatražili od Vlade Srbije da i taj grad bude uvršten među povlašćene u Srbiji, poput Niša, Zaječara, Kraljeva i Novog Pazara.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

12:22

Default images

Oni su na taj način podržali sličan zahtev gradskog rukovodstva da se Valjevo, uredbom Vlade Srbije najavljenom za februar, svrsta među povlašćene za privlačenje novih stranih i domaćin investitora.

Valjevski privrednici kažu da je odluka da se slovenačka kompanija Gorenje stimuliše da nove proizvodne pogone otvori u Zaječaru a ne u Valjevu "opasan presedan koji preti da razori privredni sistem zemlje".

Oni su podsetili da je Gorenje u decembru 2008. za 180 miliona dinara na 99 godina zakupilo 4,81 hektara gradskog zemljišta u Valjevu, u neposrednoj blizini postojeće fabrike rashladnih uređaja. Rok za realizaciju tog ugovora o otvaranju 400 novih radnih mesta ističe krajem godine.

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je rekao da lokalna samouprava "nema nameru da Gorenju da dodatni rok za ispunjenje preuzetih obaveza".

On je dodao da očekuje da će već u ponedeljak imati priliku da se sastane sa premijerom Mirkom Cvetkovićem kako bi mu ukazao na svu "pogubnost odluke o seljenju Gorenja u Zaječar".

Tom odlukom Gorenju je omogućeno da dobije oko tri miliona evra za otvaranje 300 novih radnih mesta u pogonima linije za montažu mašina za rublje vrednoj oko 2,9 miliona evra, dok bi za istu investiciju u Valjevu dobilo tri puta manje novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: