Nema monopola, cene kao u regionu

Cene goriva u Srbiji su kao i u regionu, a na poskupljenje su uticali pad vrednosti dinara i povećanje akciza, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

15:22

Default images

Ministarstvo u saopštenju navodi da je u potpunosti liberalizovano tržište naftnih derivata u roku koji je za to bio predviđen, a cene goriva u Srbiji su trenutno na nivou cena u regionu.

U Srbiji je uticaj na rast cena goriva imao pad vrednosti dinara i korekcija akciza, navodi se u saopštenju i dodaje da, ukoliko cena nafte ubuduće bude rasla, i benzin će biti skuplji u Srbiji, u regionu, ali i u celoj Evropi.

"Prošle godine bilo je mnogo komentara u medijima da otvaranje tržišta naftnih derivata može biti odloženo, da neko za to lobira, ali od 1. januara ove godine omogućen je slobodan uvoz naftnih derivata i slobodno formiranje cena", ističu iz Ministarstva i dodaju da država danas više ne reguliše cene derivata i da je tržište goriva Srbije deo opšteg otvorenog tržišta regiona.

Kada se, na primer, uporede cene evropremijuma i evrodizela u regionu, Srbija ima srednje cene u regionu. Evrobenzin je jeftiniji jedino u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji, a u ostalim zemljama je skuplji.

Slična je situacija i sa evrodizelom, njegova cena je trenutno prilično visoka u celom regionu zbog rasta cena nafte, koji je počeo prošle godine i koji se i dalje nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: