Dodik zove investitore iz Srbije

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je pozvao privrednike iz Srbije da ulažu u RS, jer je ona institucionalno stabilna i nudi niz pogodnosti u poslovanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

09:03

Default images

Dodik je, u razgovoru sa privrednicima, rekao da su privrednici iz RS malo prisutni u Srbiji i da bi tu saradnju trebalo poboljšati.

On je naveo da je Srbija najveći investitor u RS i podsetio da je učestvovala u privatizaciji Telekoma RS, kao i da u RS posluju i druge srpske kompanije kao što su Hemofarm, Komercijalna banka, Delta...

Dodik je rekao da je odluka vlasti u Srbiji da Telekom Srbije preuzme većinsko vlasništvo u Telekomu Republike Srpske, u vrednosti od 646 miliona evra, omogućila snažnu osnovu za političku stabilnost Republike Srpske.

On je dodao da je taj kapitalan projekat omogućio i realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, na koje se dugo čekalo.
Premijer Republike Srpske je kazao da je u okviru specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i RS definisano nekoliko značajnih projekata, kao što su most na Rači, most kod Ljubovije i Fakovića i gradnja puteva radi povezivanja sa Koridorom 10.

Dodik je napomenuo da u okviru razvojnog programa RS postoji Razvojna banka na čijem računu se nalazi 186 miliona evra, istakavši da je RS spremna da taj novac ulaže u razvojne projekte i zapošljavanje.

On je naveo da RS omogućuje privrednicima da se konkurentno nose sa onima iz okruženja, i dodao da, na primer, porez na dobit u RS iznosi 10 odsto kao i da je struja u odnosu na Hrvatsku 37 odsto jeftinija.

Ocenjujući da je makroekonomska situacija u Srpskoj stabilna i da nema većih socijalnih pritisaka, Dodik je naveo da je u RS za četiri godine zabeležen rast BDP-a od 60 odsto.

On je naveo da je to povećanje BDP-a omogućilo da se plate u javnom sektoru povećaju za 100 odsto i dodao da u RS pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 63 odsto.

Dodik je istakao da je, osim privatizacije Telekoma, u Srpskoj uspešno završena i privatizacija Rafinerija nafte u Brodu, koju je kupio ruski Zarubežnjeft i u koju je do sada uložio oko 300 miliona evra, a planira se da sledeće godine prerada nafte u toj rafineriji dostigne oko 4,2 miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: