Skuplji fiksni telefon i kablovska

Usluge Telekoma Srbija u fiksnoj telefoniji i kompanije SBB u kablovskoj televiziji po svemu sudeći će poskupeti od 1. aprila, odnosno 1. marta 2010. godine.

Izvor: B92, Danas

Subota, 20.02.2010.

00:47

Default images

Kako piše Danas, Upravni odbor RATEL-a bi na sledećoj sednici trebalo da razmotri finansijske izveštaje dominantnih operatera, Telekoma Srbija u fiksnoj telefoniji i kompanije SBB u kablovskoj televiziji, kako bi analizirao opravdanost njihovih cena, a prema saznanjima Danasa, trebalo bi da bude doneta odluka da njihove usluge mogu da poskupe.

Ipak, prema dokumentima objavljenim na sajtu RATEL-a, UO te agencije već je 12. februara doneo odluke prema kojima bi pretplata za fiksnu telefoniju Telekoma Srbije trebalo da od prvog aprila poskupi sa 230 dinara na 388 dinara bez PDV-a, a oko 460 s PDV-om, dok bi istovremeno pretplata za kablovsku televiziju operatora SBB trebalo da umesto 745 dinara košta 820 dinara sa PDV-om već od prvog marta ove godine. Prema regulativi, RATEL određuje cene operatera sa dominantnim učešćem na tržištu po tzv. troškovnom modelu, nakon analize njihovih godišnjih finansijskih izveštaja odnosno troškova i zarade koju su imali.

Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Vladimir Lučić ranije je za Danas izjavio da se u toj kompaniji nadaju da će pretplata biti podignuta na nivo iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore što iznosi pet odnosno šest evra ili 500-600 dinara. Ukoliko bi takva želja Telekoma bila uslišena to bi značilo da bi pretplata poskupela i više od 100 odsto.

S druge strane, da se u industriji kablovske televizije očekuje poskupljenje, piše Danas, svedoči i ponašanje jednog od distributera koji svojim korisnicima šalje račune za tri meseca, pa je tako iznos za poslednji mesec isti kao i u prethodnom periodu dok su računi za naredna dva već uvećani za 20 odsto. Inače, i ranije je poskupljenje usluga SBB bilo praćeno podizanjem cena od strane drugih kablovskih distributera.

Sa višim cenama pretplate za fiksni telefon Srbija bi tako uhvatila priključak sa regionom gde je, u sektoru stanovništva, najskuplja Hrvatska sa pretplatom od 10,13 evra (prema podacima iz juna 2009). Slede Makedonija (7,66), Turska (6,98), Crna Gora (5,96) i BiH (od 4,48 do 5,11 evra u zavisnosti od operatera), dok je iza Srbije jedino Albanija (2,32 evra). Prosek EU kreće se oko 14,7 evra mesečno.

Slično važi i kod pretplate za poslovne korisnike gde je najskuplja Makedonija (11,4 evra bez PDV-a), Hrvatska (9,69 evra bez poreza) i Albanija (8,56 bez PDV-a) i BiH (8,36 evra bez PDV-a) dok su ispred Srbije i Turska i Crna Gora (5,25 odnosno 5,1 evro bez PDV-a). S druge strane, u Telekomu se ne nadaju poskupljenju impulsa, po čemu je Srbija i dalje ubedljivo najjeftinija u regionu osim kod međunarodnih poziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: