"Novi aranžman sa MMF-om u maju"

Vlada Srbije će biti primorana da zatraži novi finansijski aranžman sa MMF-om, a pregovori će početi posle prvog kvartala ove godine, najavljuje Jurij Bajec.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 23.02.2009.

13:07

Default images

Savetnik premijera je rekao da će ukoliko se taj aranžman obnovi, Srbija tražiti dodatni novac od Svetske banke i Evropske unije i aktivirati postojeće inostrane kredite kako bi se obezbedilo dovoljno sredstava za jačanje devizne komponente Srbije i rebalans budžeta, da bi se deficit finansirao iz realnih sredstava.

Prema rečima Jurija Bajeca, Srbiji će novi aranžman sa MMF-om biti potreban zbog raskoraka između proizvodnje i potrošnje i velikog spoljnotrgovinskog deficita.

"Bićemo primorani da zatražimo novi značajan aranžman sa MMF-om. Taj aranžman će se pregovarati posle prvog kvartala, kada vidimo kakva je ukupna situacija u privredi", kazao je Bajec.

On je ocenio da bi Srbija trebalo da ispregovara i rebalans budžeta. Prilikom sklapanja postojećeg aranžmana sa MMF-om, predviđeno je dabudžetski deficit ne sme da premaši 1,5 odsto.

On je rekao da MMF pravi projekcije o kretanju bruto društvenog proizvoda, koje pokazuju da su prognoze iz meseca u mesec sve lošije.

"Te procene su negativne za mnoge zemlje tako da naša najnovija projekcija, koja govori o rastu BDP 0,5 odsto godišnje, predstavlja pokazatelj koji bi u najboljem slučaju obezbedio da nam ne bude lošije nego prošle godine", istakao je Bajec.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji bi trebalo sprovesti dodatni socijalni program u onoj meri u kojoj se on može finansirati da bi se pomoglo ne samo zaposlenima već i najsiromašnijima.

Nedeljni izveštaj o efektima Vladinih mera

Državni sekretar u Ministarvu ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da će Vlada Srbije nedeljno praviti izveštaje o realizaciji plana za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize, kako bi se videlo da li je u njemu nešto potrebno menjati da bi bio bolji.

Prema prvim reakcijama privrede i banaka, kako je naglasio Ćirić, program mera je dobar, ali ostaje da se vidi kako će se sprovoditi.

Državni sekretar Ministarstva za rad Snežana Lakićević kazala je da će to Ministarstvo u narednih nekoliko dana da predstaviti plansocijalnih mera koje bi trebalo sprovesti.

O tom predlogu će se izjašnjavati socio-ekonomski savet i Vlada Srbije, kazala je Lakićevićeva.

Ona je kazala da u Srbiji više od 700.000 ljudi prima neku vrstu socijalne pomoći i da se broj nezaposlenih u prethodnom periodu povećao za 10.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: